Team urbane hostil zakladatele tokyobike

V rámci své cesty po Evropě navštívil Prahu zakladatel a duchovní otec tokyobike pan Ichiro Kanai. Měli jsme tak skvělou příležitost prodiskutovat trendy městské cyklistiky i designu městkých kol a současně navázat neformální vztah s naším velkým vzorem.

Ichiro Kanai v Praze

Na své cestě po Evropě si Ichiro Kanai vyčlenil tři dny pro návštěvu Prahy. Dorazil v doprovodu svých nejbližších spolupracovníků, Azusy Nagashimi a Fuyukiho Sugahary. Azusa se stará o PR značky tokyobike a Fuyuki je hybatelem mezinárodních obchodních aktivit společnosti.

Pro skromný tým urbane bylo velkou ctí ujmout se role průvodců Prahou. Od prvního setkání v hotelu bylo zřejmé, že se celá návštěva ponese v neformálním duchu. Kinchai – jak si nechává Ichiro Kanai říkat – nás zavalil dárky z japonska a udělal nám tak malé Vánoce.

Karlín je Karlín

Usoudili jsme, že bude dobré představit našim přátelům něco jiného, než jen pražskou klasiku. První logickou destinací byl Karlín. Samozřejmě nás velmi zajímalo, co bude majitel obchodů v Tokiu, Londýně či Miláně říkat o našem showroomu. Jak se ukázalo, pro tokijčany jsou sklepení karlínského činžáku podobnou atrakcí jako Karlův most. Jistě si dokážete představit, jak moc nás potěšilo, když jsme viděli Kinchaiovo nadšení z prezentace kol tokyobike mezi kamennými oblouky. V příjemném dopoledním slunci ve dvoře Šaldovy 28 pak Fuyuki udělal několik fotek kol do svého cestovního alba a pomalu jsme vyrazili na Žižkov na oběd.

V průběhu dne jsme s našimi hosty centrum města procestovali křížem krážem. Měli jsme tak možnost diskutovat nad stavem infrastruktury i obecném naladěním obyvatel směrem k cyklistice, porovnávat možnosti Prahy v oblasti popularizace pohybu po městě na kole vůči jiným světovým metropolím, a to i z hlediska historického vývoje.

Ichiro Kanai při návštěvě Urbane

Praha nový New York? Proč ne..

Dle slov našich hostů má Praha potenciál, který byl před 10 lety v Singaporu nebo New Yorku. Tato města patří dnes mezi dynamicky se rozvíjející cyklistické metropole, kde se jízda na kole stává samozřejmým každodenním způsobem dopravy. Věřme proto, že ani Praha či další česká města neustanou ve zlepšování podmínek pro cyklisty a lidí na kole bude jen přibývat.

Naše krátké seznámení s Kinchaiem a jeho spolupracovníky jsme zakončili stylově v podhradí posezením U zavěšeného kafe a procházkou po Karlově mostě. Druhý den pak pokračovala delegace do Milána a následě do Londýna. My už se nyní těšíme na další setkání.