People of tokyobike - Václav

Série příběhů “people of tokyobike” představuje komunitu vlastníků tokyobike, milovníky městských kol, nové i občasné cyklisty a konkrétní jezdce, kteří mohou inspirovat ty, co ohledně městského kola stále váhají.

První tváří nemůže být nikdo jiný než zakladatel české pobočky tokyobike a zapálený městský cyklista Václav Stránský. Přečtěte si rozhovor, ve kterém prozrazuje, na jakém modelu tokyobike jezdí nebo se nechte inspirovat jeho zkušenostmi, pokud jízdu na městském kole teprve zvažujete.
Václav je tím nejlepším rádcem a o tipy se s vámi podělí i v obchodě v Karlíně, kde na něj můžete často narazit.

Proč sis vybral značku tokyobike?
Tokyobike pro mě byla láska na první pohled. Kola mě zaujala svým minimalistickým designem a příjemnými jízdními vlastnostmi. Každou jízdu na tokyobike si opravdu užívám.

Jaký model je tvůj nejoblíbenější a proč?
Jako představitel značky tokyobike jsem přirozeně vyzkoušel všechny u nás dostupné modely. Asi nejvíce mi k srdci přirostl model Mini Velo. Pokud nechám stranou jeho opravdu originální vzhled, pak pro jeho ovladatelnost a obratnost v městském provozu.

K čemu kolo nejčastěji používáš a kde ho parkuješ?
Ve městě kolo používám jako velmi efektivní dopravní prostředek. Při pojížďkách po městě parkuji kolo na ulici. Přes noc potom v přístřešku, který jsme pro tento účel zřídili ve vnitrobloku našeho domu v Karlíně.

V jakém oblečení jezdíš na kole a kombinuješ někdy jízdu s MHD?
V civilu. Jediné speciální oblečení, které jsem si na kolo pořídil je nepromokavá pláštěnka od švédské firmy POC. Na delší vzdálenosti kombinuji kolo s metrem.

Jak často jezdíš na městském kole?
Kolo používám prakticky denně a nejčastěji se na něm přepravuji v oblasti širšího centra Prahy.

Prozradíš nějaký tvůj oblíbený městský úsek nebo mimoměstskou trasu?
Pokud se chci opravdu projet, vyrazím po cyklostezce A2 z Karlína do Troji, a pak dále podél Vltavy do Klecan. Odtamtud přívozem do Roztok, po druhém břehu Vltavy zpět do Podbaby a přes Stromovku zpět do Karlína. To je příjemná vyjížďka i pro celou rodinu.

Máš na kole nějaký úpravy na přání? Jaké doplňky sis na něj přidal?
Osobně mi vyhovuje tokyobike, jak je nakonfigurován. Doplnil jsem ho jen o blatníky, nosič a košík čistě pro maximální praktičnost kola. Svého času jsem na kole vozil našeho syna. Za tímto účelem jsem používal zadní sedačku Hamax Sleepy, připevněnou na tokyobike Bisou.

Bez kterých doplňkových věcí bys na kole nevyrazil?
Myslím, že naprostým minimem je zvonek, sada světel, dobrý zámek a přilba. Pro zkušenější cyklisty doporučuji sadu na opravu píchlé duše a pumpičku.

V čem vidíš slabiny a překážky pro městskou cyklistiku?
Česká města se jen pomalu vyrovnávají s rostoucí poptávkou po cyklodopravě. Tomu odpovídá stále ještě nedostatečná infrastruktura, což brzdí rozvoj městské cyklistiky. Nicméně je vidět snaha měst vytvářet bezpečné podmínky a tím umožnit jízdu na kole i méně zkušeným.

Co bys vzkázal lidem, kteří tokyobike zvažují? Jaký je tvůj osobní pohled na výhody a přínosy z ježdění na městském kole?
Kolo považuji za efektivní způsob dopravy po městě. V kombinaci s MHD potom asi za nejefektivnější. Poměr nákladů a pružnosti vychází opravdu velmi výhodně. Je třeba také nezapomínat, že jízda na kole dává člověku příležitost udělat něco pro zdraví své i svého města.

Václava fotila talentovaná Adriana Fialová. Děkujeme!