Budiž světlo

Posviťte si na podzim! Čas mrholení, brzkého stmívání a pochmurných dnů je definitivně tady! Špatné počasí nebo tma ale ještě neznamená konec ježdění na kole, ať už vyrážíte každý den do práce nebo o víkendu jen tak. Stačí se dobře vybavit a v takovém případě je naprostou nezbytností světlo. Nevíte jaké? Tady je náš výběr, rozdělený do několika kategorií podle výkonu světel.

Objevte nový rozměr městské cyklistiky a vybavte si kolo designovými doplňky pro bezpečnou jízdu za každé situace. Světla na kolo už dávno nejsou jen o přední a zadní blikačce, i když je tahle výbava pro městský provoz dle zákona stále dostatečná.

Velmi výkonná světla
Ta se vyznačují vysokou svítivostí, vodotěsnou odolností a rychlým dobíjením přes USB. Téměř vždy v sobě skrývají ještě nějakou technologickou vychytávku jako bonus. Špičkovou značkou cyklistických světel je například londýnská firma Beryl (dříve Blaze), která má patentovanou technologii laserové projekce.

Laserlight Beryl kombinuje výkonné bílé světlo s laserem ve tvaru cyklistického kola, který vyzařuje paprsek do mrtvých úhlů, křižovatek nebo prostorů, kde by cyklista mohl být špatně zpozorován. Tahle unikátní vychytávka skvěle funguje i na nepozorné chodce.

Přední a zadní světlo na kolo Beryl Burner, dostupné také jako sada, je dalším výkonným doplňkem od této značky. Díky 24 LED budete vidět i za jasného dne a na výběr je 6 módů svícení. Jistě oceníte také funkci “dojezdu domů”, kdy při poklesu nabití baterie pod 15% bude světlo stále ještě svítit 5 hodin na snížený výkon.

Z běžné nabídky zadních světel se zcela odlišuje brzdové světlo Beryl Burner Brake. To díky šikovnému akcelerometru dokáže rozpoznat moment, kdy brzdíte a dát to najevo ostatním účastníkům provozu zvyšující se intenzitou světla.

Vysokou intenzitou svícení se vyznačuje přední světlo na kolo Knog Power Rider, které lze zároveň použít jako power banku. Pomocí aplikace si nastavíte jas světla a zbývající baterii pak můžete využít k dobití elektronických zařízení.

Výkonná světla
Do této kategorie spadají velmi kvalitní světla také se 100% vodotěsností a snadným dobíjením baterie přes USB. Svítivost a výdrž baterie je nižší, než je zvykem u těch nejvýkonnějších světel, přesto se ale stále jedná o kvalitní doplněk pro vaše kolo, díky kterému v noci uvidíte na cestu.

Pokud vedle kvality hledáte také vizuální zpracování, pak sáhněte po švédské značce Bookman. Její produkty jsou známé svým hravým designem a současně zachováním vysoké funkčnosti. Dokonalé světlo pro městského cyklistu je přední světlo Bookman Curve. To má velmi jasné svícení, zároveň je ale jednoduché. Upíná se elastickým páskem a k dostání je v černé, červené a korálové barvě. Sladit ho můžete se stejným zadním světlem Curve.

Přední světlo a zadní blikačku, které můžete koupit zvlášť nebo v sadě, nabízíme také od australské značky Knog.

Přední světlo Blinder MOB Mr. Chips má svítivost 80 lumenů a výdrž až 80 hodin, zadní blikačka s poloviční svítivostí vydrží až 50 hodin. Světla mají snadné uchycení, 5 světelných módů a viditelnost do úhlu 120°.

Stejné parametry má menší Knog Blinder Mini Chippy, který se odlišuje jen nižší svítivostí a výdrží. Přední i zadní světlo seskupuje diody do středu do tzv. čipu. Díky němu má světlo větší svítivost a zároveň je jezdec viditelnější na vozovce.

Od stejné značky nabízíme také velmi oblíbená, univerzální světla Knog Plus. Bílé a červené světlo/blikačku využijete nejen na kolo, dá se totiž připnout tam, kde je zrovna potřeba. Na kočárek, psí obojek, za tričko, na přilbu nebo popruh batohu. Světla se dobíjejí přes integrovaný USB konektor a jsou 100% vodotěsná.

Blikačky a univerzální světla nejen na kolo
Poslední kategorii charakterizuje heslo “buďte vidět”, tedy především lehká univerzální světla a blikačky, které mají široké využití. O kvalitu, některé technické parametry a propracovaný design ale ani v tomhle případě nepřijdete.

Opravdu univerzálním pomocníkem v temnotách nejen pro cyklisty je blikačka Beryl Pixel 2v1. Světlo na kolo, běh či pro chodce můžete použít jako bílé přední nebo i červené zadní, a to v módu jak svícení, tak blikání. Světlo se nabíjí přes USB, je vodotěsné a snadno se uchycuje pomocí upínacích pásků.

Přepínat mezi předním a zadním módem můžete také u připínacího světla Bookman Eclipse. Silné světlo s možností dobití slouží pro zvýšenou viditelnost při pohybu ve městě a sportovních aktivitách. Díky šikovnému klipu ho pohodlně připnete i k oblečení.

Jako skvělé doplňkové světlo na kolo do nočního provozu oceníte Knog Blinder Mini Dot. To je vybaveno výkonnou LED diodou, díky které budete vidět na vzdálenost až 800 metrů. Světlo upnete na jakákoliv řídítka či sedlovku a baterie vydrží až 11 hodin.

A na závěr v našem výběru nesmí chybět kvalitní hravá světla Bookman, v té nejjednodušší podobě. Snadno se ovládají a díky gumičce i namontují na jakákoliv řídítka či sedlovku. Ocení každý, kdo chce malá světla, co se vejdou do kapsy. Nabízíme v sadě, v několika barvách, na baterii i na USB dobíjení.